Serwis Internetowy Portal Orzeczeń używa plików cookies. Jeżeli nie wyrażają Państwo zgody, by pliki cookies były zapisywane na dysku należy zmienić ustawienia przeglądarki internetowej. Korzystając dalej z serwisu wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies , zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

I ACa 652/20 - wyrok z uzasadnieniem Sąd Apelacyjny w Krakowie z 2021-12-03

Tytuł:
Sąd Apelacyjny w Krakowie z 2021-12-03
Data orzeczenia:
3 grudnia 2021
Data publikacji:
18 marca 2022
Data uprawomocnienia:
3 grudnia 2021
Sygnatura:
I ACa 652/20
Sąd:
Sąd Apelacyjny w Krakowie
Wydział:
I Wydział Cywilny
Przewodniczący:
Paweł Czepiel
Protokolant:
starszy sekretarz sądowy Beata Zaczyk
Podstawa prawna:
art 23 kc
Teza:
TEZA 1 : opinie bieglych dotycza wiedzy specjalistycznej, a wydawane sa na podstawie wiedzy naukowej oraz doswiadczenia bieglego, co sprawia , ze trudno jest sformulowac konstrukcje swoistego typu idealnej opinii, realizujacej postulat prawdziwosci jej tezy w konkretnej sprawie. Naturalnym jest, ze tresc opinii sporzadzonych w sprawie przez bieglych moze sie do siebie roznic i to nawet diamteralnie, co moze byc efektem przyjetej odmiennej metodologii, czy tez odmiennych doswiadczen zawodowych osoby sporzadzajacej opinie; TEZA 2 : dopuszczalne jest przyjecie odpowiedzialnosci bieglego sadowego za naruszenie dobr osobistych na skutek sporzadzonej opinii sadowej. Odpowiedzialnosc ta moze wynikac z odniesienia w tresci opinii do innej osoby w sposob uwlaczajacy jej czci, dobremu imieniu i godnosci, z wykroczenia poza cel i niezbedny zakres zleconej opinii lub poprzez wyrazenie w pisemnej opinii ocen badz uzywanie sformulowan nieuzasadnionych przedmiotem i potrzebami tego postepowania sadowego. Nie mozna rowniez wykluczyc sytuacji, ze do naruszenia dobr osobistych moze dojsc na skutek blednego wniosku sformulowanego w opinii bieglego sadowego.
Dodano:  ,  Opublikował(a):  Renata Gomularz
Podmiot udostępniający informację:  Sąd Apelacyjny w Krakowie
Osoba, która wytworzyła informację:  Paweł Czepiel
Data wytworzenia informacji: